1. Syfte
Syftet med denna hobbystig [1] är att förklara vilken systematisk hobbystig som finns i MBF för alla som spelar pingis – både juniorer och vuxna. Den beskriver hur man kan förbättra rekryteringen, särskilt av unga spelare, hur man organiserar ungdoms- och vuxenspelet och hur man går från nybörjare till tävlingsspelare.
Alla som är intresserade av bordtennis ska ha möjlighet att delta i sporten utifrån sina egna intressen. Alla ska ges möjlighet att utvecklas efter bästa förmåga, oavsett nivå. Klubbens tränare, instruktörer och alla som är involverade i klubbens verksamhet har en tillräcklig kompetensnivå för att inspirera och uppmuntra dem som är med i klubben. Föreningen erbjuder också ett antal lag i alla divisioner, så att spelarna om de så önskar kan hitta en plats på sin egen nivå.
Klubbens verksamhet, liksom dess hobbystig, styrs av värdegrund som godkänts av klubbens styrelse. Dessa är
- spelglädje,
- fair play och
- målinriktning
Vid utvecklingen av hobbystigarna är det viktigt att fundera på hur föräldrarna kan få bättre information om juniorverksamheten. Dessutom bör man i detta utvecklingsarbete fundera på hur föräldrarna kan bli mer delaktiga i att arrangera till exempel tävlingar och läger. Ju mer föräldrarna är involverade i klubbens verksamhet, desto större är sannolikheten att klubbens juniorer inte hoppar av pingisen.
Medlemmarna kan också integreras i klubben på andra sätt än genom att bara spela. Klubben erbjuder till exempel arbete i styrelsen, i arbetsgrupper, att organisera eller driva hobbygrupper, att hjälpa till att organisera tävlingar, inklusive domaruppdrag.
[1] Denna hobbystig har utvecklats av tränaren Mika Räsänen i samarbete med Matti Vainio. Vi är tacksamma för Taneli Keinonens kommentarer. Eventuella ytterligare kommentarer och förbättringsförslag kan skickas till info@mbf.fi
2. Att främja och delta i pingis
Det finns olika sätt att marknadsföra pingis och uppmuntra nya spelare att börja spela. Nedan följer olika sätt att marknadsföra aktiviteten:
- Demonstrationer av sporten (i skolor, på evenemang etc.).
- Genom klubbens egen marknadsföring: sociala medier (egen hemsida, Facebook och TikTok), distribution av annonser, personlig marknadsföring och kommunikation av egna spelare och föräldrar.
- Eget intresse, lockad av vänner, “snackpåstan”.
- Klubben har för närvarande en trespråkig (finska, svenska och engelska) webbplats om sin egen verksamhet för att göra det lätt att gå med i klubben. Verksamheten ska vara av hög kvalitet och ska också se ut så utåt.
- Klubben är en del av den “finska hobbymodellen”, vilket innebär att skolbarn kommer till Brunakärr för att delta i de aktiviteter som klubben anordnar.
- Klubben funderar på hur den kan gå till skolor där det finns pingisbord och hur man kan få fler bord i skolorna så att tröskeln för deltagande är låg och det inte finns något behov av att flytta längre bort för hobbyer efter skolan.
- Klubben är öppen för andra sätt att öka antalet juniorer.
- När det gäller vuxna marknadsför klubben sina aktiviteter främst via sin webbplats och sociala medier.
3. Steg på hobbystigen
För att skapa en tydlig träningsväg med specifika mål och diplom för varje steg kan vi dela upp träningsvägen i olika steg för fritids- och tävlingsspelare. Stegen i rekreationsbanan är (se figur)
- Nybörjare (Beginner)
- Spelare som utvecklas (Novice/Intermediate)
- Spelare på mellannivå (Advanced Intermediate)
- Avancerad spelare (Advanced)
- Tävlingsspelare (Competitive player)
- Professionell spelare (Professional)
MBF har spelare från nybörjare till tävlingsspelare. I Finland finns det två fullfjädrade proffsspelare och några tävlingsspelare som tränar professionellt, bland annat i vår klubb.
1. Nybörjare
En spelare som är ny inom sporten och har liten erfarenhet eller skicklighet. De grundläggande teknikerna och spelreglerna behärskas ännu inte till fullo. Spelaren har svårt att röra sig med bollen på det sätt som sporten kräver och slagen är ojämna. Ratingklassificering under 800.
Målsättning:
- Träningen kommer att fokusera på att utveckla färdigheter i bollhantering och grunderna i sporten. Bollbehandlingen kommer att utvecklas med en partner och instruktör och målet är att utveckla färdigheter för att spela med en partner.
- Att spela vid bordet introduceras gradvis. Om nybörjaren är mycket ung kan bollen och racketen introduceras utan bord och nät, t.ex. genom att rulla bollen eller slå den över golvet. När färdigheterna är tillräckliga för att spela på bordet kommer instruktörerna att försöka vägleda spelarna för att uppnå så många framgångsrika prestationer som möjligt.
- Träning med flera bollar och s.k. bollåda används tidigt för att få repetitioner och variera träningen. En pingisrobot används också för att få repetitioner.
- I takt med att färdigheterna utvecklas kan juniorerna spela med varandra.
- Lära sig grunderna i sporten, sportens regler och hur man spelar.
- Lära sig underskruvsreturen med backhand- och forehandsidan och korrekt serve.
- Lära sig rätt spelposition.
- Spelaren förstår grunderna i fotarbete.
Diplom 1: Nybörjare som utvecklats – Krav
- Nybörjaren ska kunna slå grundläggande slag som under- och överskruvslag från backhand- och forehandsidan och serva korrekt. Förstå spelets regler och röra sig korrekt runt bordet. Grundslagen träffar bordet tillräckligt bra och med god kvalitet.
- Mål 10 rena under- och överskruvslag i rad.
- Ingen rating.
Diplom 2: Avancerad nybörjare – Krav
- Spelaren kan utföra grundläggande slag och returer med tillräcklig säkerhet.
- På en grundläggande nivå, 50 underskruvs backhand- och forehandslag och 20 överskruvs kontraslag i följd, korrekt serve enligt reglerna, korrekt sätt att röra sig vid bordet.
- Spelaren kan delta i vänskapsmatcher eller nybörjartävlingar som anordnas av klubben.
2. Spelare som utvecklas
Spelaren börjar förstå grunderna i spelet och kan utföra grundläggande slag som servar och returer, men behärskar inte ännu alla spelets tekniker eller taktiker. Spelet kan fortfarande vara ojämnt och rörelsen vid bordet är inte optimal. Rating 800-1300.
Målsättning:
- Målet med träningen är att leda till mer effektiv träning, vilket också kommer att motivera spelarna att träna självständigt och tävla.
- Spelarna kommer att träna i grupp för att bygga en starkare grund i grundläggande tekniker. Gradvis kommer även spelliknande övningar för tävling att läggas till.
- Syftet är också att motivera spelarna att tävla utifrån sin egen entusiasm.
- Förbättra precisionen, kvaliteten och konsekvensen i slagen.
- Lära sig speltaktik och grundläggande spelstrategier.
- Delta regelbundet i träningspass och i eventuella träningsmatcher och tävlingar.
- Utvecklingen av spelarens nivå kan också följas med hjälp av förbundets ratingsystem om spelaren deltar i tävlingar.
- Ratingpoängen ger spelaren en uppfattning om sin aktuella nivå.·
Krav:
- Regelbundet deltagande i träningspass och matcher som anordnas för gruppen.
- Spelaren förstår de grundläggande strategierna i pingis.
- Spelaren kan de grundläggande slagen och använder dem konsekvent.
- Spelaren kan också de mer komplexa slagen (spinn från underskruv) från backhand och forehand.
- Spelaren kan serva med skruv, både från backhand och forehand.
- Spelaren kan returnera skruvade servar .
- Spelaren kan utföra en mängd olika serier av slag.
- Spelaren har en utvecklad förståelse för hur man vinner bollar.
- Spelaren utvecklar också sin fysiska kondition genom grundläggande övningar.
3. Spelare på mellannivå
Spelaren har nått en god teknisk nivå och kan slå de flesta slag med precision. Han känner till spelets strategier och kan placera sig rätt på banan. Spelarens spel är relativt stabilt, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar inom områden som snabbhet, slagprecision och förmåga att läsa spelet. Rating 1300-1700.
Målsättning:
- Träningen kommer att fokusera på olika aspekter av sporten på ett strukturerat sätt.
- Spelarna tävlar regelbundet och träningen syftar till att förbättra tävlingsresultaten.
- Spelarnas nivå övervakas regelbundet genom ratingsystemet.
- Tränaren diskuterar med spelarna hur de ska tävla och hur de kan utveckla olika områden för att förbättra sina tävlingsresultat. Spelarnas utvecklingsväg är mer strukturerad och där det är möjligt och nödvändigt används en extern fysisk tränare, till exempel för att lära spelaren teknikerna för konditionsträning och för att planera träningsprogrammet.
- Spelaren har goda kunskaper i grundläggande teknik.
- Spelaren förstår och använder grundläggande taktik i tävlingsmatcher.
- Spelaren bygger upp grundläggande fysisk och mental styrka.
Krav:
- Spelaren visar förmåga att använda sportens olika tekniker. Deltar i matcher/tävlingar och kan också använda olika taktiker, inklusive taktiska mönster (tre-/fembollstaktik).
- Spelaren börjar utveckla de fysiska egenskaper som behövs för bordtennis.
- Spelaren förbättrar de mer avancerade tekniker som behövs i spelet.
- Spelaren börjar tänka mer på den matchtaktik som används i spelet och på sina egna styrkor och svagheter.
- Delta i lokala turneringar och matcher i 3:e och 4:e divisionen.
4. Avancerad spelare
Spelaren är mycket skicklig och erfaren, behärskar alla viktiga tekniker och kan genomföra komplexa speltaktiker. Spelaren är snabb och smidig på planen och kan spela på en konkurrenskraftig nivå. Rating 1700-2100.
Krav:
- Spelaren visar förmåga att använda sportens olika tekniker. Deltar i matcher/tävlingar och kan även använda sig av olika taktiker.
- Spelaren är i god fysisk kondition.
- Spelaren har en klar uppfattning om sin egen matchtaktik, motståndarens styrkor och svagheter.
- Deltar i nationella turneringar, matcher i 1:a och 2:a divisionen.
5. Tävlingsspelare
Spelaren tävlar regelbundet i turneringar och är högt rankad på nationella rankningar. Han har en stark förmåga att läsa spelet och en utmärkt fysisk kondition. Han är en av de bästa spelarna i sin klubb eller region. Rating över 2100.
Krav:
- Spelaren visar förståelse för grundläggande tekniker samt förståelse för och användning av grundläggande tävlingstaktik.
- Spelaren förbättrar tekniken och fokuserar på mer regelbunden träning
- Spelaren utvecklar sitt eget spel och sin egen taktik.
- Regelbundet deltagande i regionala tävlingar och ligamatcher.
- Utvecklandet av spelarens fysiska och mentala egenskaper.
- Regelbundet deltagande i inhemska tävlingar, ligamatcher (1:a divisionen/FM, utländska ligor) och större nationella tävlingar, även längre bort.
- Spelaren har utvecklat teknisk och taktisk förmåga samt satsar på målinriktad tävling och träning.
- Spelaren förstår styrkor och svagheter i sitt eget spel och utvecklar sitt spel efter sina egna förutsättningar.
- Regelbunden utveckling av spelarens fysiska och psykiska egenskaper.
6. Professionell spelare
Spelaren är ett heltidsproffs som tävlar på internationella arenor. Hen har lång erfarenhet och utmärkta tekniska, taktiska och fysiska färdigheter. Hen tjänar sitt uppehälle genom att spela och deltar regelbundet i stora turneringar.
Krav:
- Deltagande i internationella tävlingar och seriematcher. Är en toppspelare i sin åldersgrupp och sitt land och en landslagsspelare.
- Spelaren har en hög nivå av förståelse och kontroll av tekniska och taktiska frågor.
- En mycket hög nivå av förståelse för proffsets eget spel, styrkor och svagheter, och den egna spelstilen.
- Utveckling av spelarens fysiska och mentala egenskaper till den nivå som krävs på toppnivå inom sporten och kontinuerlig förbättring inom dessa områden.
4. Andra pingisaktiviteter
Dessutom strävar klubben efter att tillhandahålla följande möjligheter för alla som tycker om sporten:
- En fritidsgrupp för vuxna (för att lära sig grunderna i sporten, sportens regler och hur man spelar, enkel övergång till klubbaktiviteter och, om man är intresserad, till ligaspel, tävling och andra klubbaktiviteter).
- Klubbens vuxna spelare får också speltid av hög kvalitet i blandade skift. Under dessa pass får spelarna spela och träna med varandra och de kan också delta i liga-aktiviteter. Dessutom anordnar klubben handledda träningspass för seniorspelare som vill delta. För vuxna spelare på alla nivåer har klubben ett utbud av meningsfulla träningspartners, från dem som har spelat sporten längre till dem som precis har börjat spela i en senare ålder.
- MBF:s interna tävlingar, i synnerhet de veckovisa “kingis”. Andra tävlingar skulle också kunna utvecklas.
- En familjepingis-grupp, där föräldramodellen är viktig för att skapa en kultur av fysisk aktivitet.
- Fri träningsgrupp (tränaren kanske inte är så involverad i att ge råd och vägleda, mer fri lek).
- Informera föräldrarna och få dem att engagera sig.
- Använda assisterande tränare vid större träningspass.
5. Sammanfattning
Fritidsverksamheten är utformad för att ge spelarna mål att sträva efter. Detta motiverar spelarna och hjälper dem att se sin egen utveckling och nästa ambitionsnivå. Med tydliga krav, diplom och en strukturerad plan för varje steg kan idrottsintresserade uppnå sina mål på ett organiserat och inspirerande sätt.
Hobbystigen ger klubben möjligheter att utveckla sin egen verksamhet och ger spelarna en tydlig bild av de olika möjligheterna att engagera sig i sporten och klubben.
Stigen har utformats för att ta hänsyn till spelarnas intressen och ambitioner inom sporten. Alla spelare siktar inte på att bli toppspelare. Sporten kan utövas på många olika sätt och på olika nivåer och kan vara en livslång och gemensam form av idrott, oavsett ålder eller skicklighetsnivå.
Träning
Klubbens tränare är kvalificerade att agera som tränare. Tillräcklig förståelse för sporten och träningen: SPTL organiserar utbildning för nya tränare (VOK 1), som också fokuserar på att arbeta med barn och ungdomar och hur man driver grupper, och utbildning för mer avancerade tränare (VOK 2), som täcker mer avancerade tekniker och mer detaljerad träning. Varje klubbtränare ska ha den utbildningsnivå som krävs och kunna visa att han eller hon kan fungera som mentor och tränare för barn och ungdomar. Klubben kommer att kunna säkerställa en hög kvalitet på verksamheten för spelare på alla nivåer.
Erbjuda vid behov familjer också annan träning eller föreläsningar om idrottarens kost och mental coachning.
God förvaltning
Klubbens verksamhet är transparent och välskött. Varje medlem i klubben känner att han eller hon är en jämlik medlem vars åsikter lyssnas på. Medlemmarna kan utöva sporten enligt sina önskemål.
Klubbens värdegrund
Klubbens värdegrund är spelglädje, fair play och målinriktning. Dessa förklaras mer i detalj på sidan MBF:s värdegrund.